Trek er op uit met een goede trekauto

Kamperen bij de boer is rustgevend: je bent midden in de natuur, je hoort en ziet het vee en geniet van de stilte op het platteland. Maar je moet eerst wel vanuit de drukke stad naar de camping bij de boer rijden met je caravan of vouwwagen.

Ook al blijf je in eigen land en zijn er in Nederland alleen bergen die eigenlijk de naam berg niet waard zijn, het is wel van belang dat je een goede trekauto voor je caravan of vouwwagen hebt. Als je gaat kamperen op het platteland bij de boer, moet je er namelijk rekening mee houden dat de wegen nog wel eens smal kunnen zijn. Mocht je onverhoopt een tegenligger zoals een tractor tegenkomen, dan moet je bijna altijd uitwijken in de berm.

Met ons regenachtige klimaat is de berm vaak drassig en dit geldt ook voor het weiland of het gedeelte van het erf waarop je kampeert. Je wilt uiteraard niet vast komen te staan in de berm. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn als je auto op eigen kracht weer de caravan van zijn plaats kan krijgen, zodat je niet de boer om hulp hoeft te vragen als je vaststaat op zijn erf. Daarom is het belangrijk dat je auto voldoende trekkracht heeft voor je aanhanger.  

Welke trekauto is nou geschikt voor jouw caravan of vouwwagen?

Dat hangt geheel af van het type caravan of vouwwagen dat je hebt. Voor een grote Dethleffs Nomad zul je een grotere auto moeten plaatsen dan voor een oude Alpenkreuzer vouwwagen. Toch zijn niet alle grote auto’s geschikt als trekauto en zijn er kleinere auto’s die wel prima hun mannetje kunnen staan. Om je van advies te voorzien houdt de de ANWB jaarlijks een trekauto-test waarbij de beste trekauto’s in vijf categorieën worden gekozen. In 2015 is de Volkswagen Golf Sportsvan zowel in de eigen categorie als als algemene winnaar uit de bus gekomen.  

Het is voor jou als autobezitter niet alleen van belang dat je de juiste auto kiest, maar dat je ook let op de belading. De combinatie auto en aanhanger mogen samen niet te zwaar zijn. Je kunt online checks vinden waarmee je kunt berekenen welke gewicht geschikt is voor jouw auto. Je kunt zelf ook op het kentekenbewijs van de auto zien welk gewicht je auto maximaal mag trekken.

Het is in ieder geval aan te raden om ervoor te zogen dat een beladen caravan of vouwwagen niet meer weegt dan 75 procent van het gewicht van je auto. Blijkt nu dat je huidige auto niet aan de juiste eisen voor een trekauto voldoet en je wilt toch met die Dethleffs Nomad op pad naar de boerencamping? Dan wordt het misschien toch tijd om je auto te verkopen.

Als je je auto verkoopt, dan wil je natuurlijk wel een goede prijs krijgen. Daarom is het belangrijk dat je eerst de waarde van je autobepaalt. Dit kun je eenvoudig doen met een online taxatie. Dan weet je wat je ongeveer voor je auto kunt krijgen en vraag je nooit te weinig. Als je zorgt dat je ook nog goed onderhandelt over de prijs, dan houd je bovendien ook nog geld over voor je kampeervakantie!

 

 

 

 

 

 

 

Volg ons op:

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+

Deel deze pagina