Rust en reinheid regeren op 'n Greun

door Bert Janssen. woensdag 30 juli 2008 | 03:14

HOGE HEXEL - Zwijgend maar trots zwaait Jan Venebrugge (59) de deuren van het toilet- en douchegebouw open.

Zet de zonnebril maar op: de gepoetste reinheid straalt de bezoeker tegemoet. Voordat de gasten in hun caravan of tent de ogen open hebben, is zijn vrouw Riek (58) al als een witte tornado door het washok gevlogen. "Om half zeven 's morgens, als hij naar 't werk gaat." Zij is bescheiden over haar aandeel. "Vooral onze gasten verdienen een pluim: ik zorg alleen dat overal doekjes liggen. Het blijft de hele dag schoon."


Jan, die zijn boterham deels verdient bij aannemer Schipper in Wierden, en Riek Venebrugge. Hun trots heet minicamping Erve 'n Greun, aan de Lange Piksenweg in het buurtschap Hoge Hexel. Ze glimmen en maken daar geen geheim van. De Vereniging Kampeer Boeren heeft deze week hun landgoed uitgeroepen tot Overijsselse VeKaBo-camping van 2008. De familie kreeg de meeste 'fanmail' van gasten. Stralend zitten ze aan de ochtendkoffie.

Zo ontvangen de Venebrugges hun gasten steevast als het enigszins kan; met een bak koffie en een babbeltje. Om aan elkaar te snuffelen, om te zien wat voor kampeervlees ze in hun kuip krijgen. Dat kán handig zijn bij eventueel malheur of ziekte. Ze draaien hun elfde seizoen, met vijftien plekken voor tenten en caravans. Geen stacaravans, benadrukt hij. Twee kampeerders betalen voor een nacht 15 euro. "Douchen is vrij. Thuis sta je niet de hele dag onder de douche, ik neem aan dat je dat dan hier ook niet doet."

Vooral vutters komen voorbij. Grieskoppen, noemt ex-hobbyboer Jan zijn gasten gekscherend. Het gaat goed met 'n Greun, al wordt de spoeling dunner. "Je merkt dat er steeds meer minicampings komen. Iedereen wil een graantje meepikken." Die trend is nog extra aangeblazen door Oost-Europese klussers en werkers die in deze contreien hun kampement maken. Ook Jan en Riek verbreedden hun toeristische aanbod; sinds enkele jaren bieden ze logies met ontbijt. Bed and breakfast in groen, stil land. Ruhig und sauber, zegt een echtpaar uit Beieren, dat deze service in het ene bungalowtje (met beneden een recreatiekamer met tv) afneemt. Zij kachelden op de bonnefooi van München naar Twente en kregen dit adres van de VouVouVou in Nijverdal. Ze zijn langer gebleven dan gepland en zijn helemaal onthaast.



Maritza (56) en Guus (60) Roozendaal uit het Noord-Hollandse Harenkarspel roemen de gastvrijheid in Hoge Hexel. "Ontvangst met koffie. Dat heb ik nooit eerder gehad." Zij kunnen het weten, ze liggen al zeker vijftig jaar 's zomers in de tent. "De laatste jaren in Nederland. We bladerden door het boekje van de VeKaBo en dachten: laten we hier beginnen. Als het niets is, nemen we de volgende."

Het is wat, bezweren ze. "Het lijkt wel of we thuis zitten, zó schoon." Bij die woorden glimt Riek haast even hard als het degelijke washok dat ze dagelijks boent.

Een politiek minpunt heeft Guus wel. Hij baalt dat hij drie keer afvalstoffenheffing moet betalen: thuis, op de camping en voor de boot. "Terwijl ik maar op één plek tegelijk rotzooi maak." Zijn vrouw hekelt inhalige campingbazen, die 'ijskoud' 50 eurocent op de nota zetten als een koelelement in hun diepvries heeft gelegen. Jan en Riek schudden het hoofd.

Tonnie (71) en Frans (74) Nunnikhoven uit Zwijndrecht zijn vaste klanten van de boerenkampeerclub. Ze vertrokken op 9 juni met de caravan bij Rotterdam, om in etappes - Azewijn en Renswoude - naar Twente te trekken. "Dit kregen we aangeraden, maar wij gaan vooraf altijd eerst kijken." En het is niks tegengevallen.

Tonnie is overdonderd door de heldere sterrenhemel van afgelopen nacht. "Die lijkt hier zo dichtbij, terwijl we thuis op de elfde verdieping wonen." Jan Venebrugge herkent dat. "We hadden hier eerder een gast, die stond elke avond buiten. Hij vond dat het hier nog donker en stil was. In het westen heb je altijd licht, van Schiphol en van de snelweg." Rust en reinheid.

Twee organisaties zijn actief op het gebied van kamperen bij de boer: de Stichting Vrije Recreatie (SVR) en de Vereniging Kampeer Boeren (VeKaBo). De SVR is met 1800 boeren de grootste en de oudste club. Ze ontstond in Zeeland en wierp zich op als pleitbezorger voor het recreëren op boerenerven. De VeKaBo is een afsplitsing.

Volgens VeKaBo'er Jan Venebrugge ontstond zo'n twintig jaar geleden commotie toen de SVR sommige boeren zou voortrekken. Bij de VeKaBo zijn 1200 boerencampings aangesloten.

Bron: http://www.tctubantia.nl/

Volg ons op:

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+

Deel deze pagina